субота, 05. децембар 2015.

Mrsni sitni kolači II







Nova tura kolača, sedam mrsnih.









Napolitanke




  • veliko pakovanje oblandi
  • 10 jaja
  • 125 g margarina
  • 125 g putera
  • 120 g Menaž čokolade
  • 300 g mlevene Plazme
  • 280 g šećera
  • 220 g  šećera u prahu
  • 200 crne čokolade za glazuru 
  • 2 kašike ulja

I čokoladni fil:  10 belanaca umutiti dobro sa 280g  šećera  i skuvati  na pari oko 10ak minuta, sve vreme muteći, tek toliko da se belanca termički obrade. Kada se ona malo samo prohlade, dodati mlevenu Plazmu i prohlađenu čokoladu, koja je prethodno  istopljena na pari. Sve polako, špatulom ili varjačom sjediniti. 

II žuti fil: 10 žumanaca umutiti sa 220 g šećera u prahu i skuvati ih kratko na pari, oko 7 minuta, sve vreme mešajući.  Ostaviti da se ohladi do kraja. U međuvermenu umutiti penasto puter i margarin  (možete i samo margarin ili puter,  ja za kolače često koristim pola-pola), pa postepeno dodavati ohlađenu smesu od  žumanaca. Sve još zajedno malo mutiti dok se ne dobije izjednačena kremasta struktura fila.


Napomena: pošto su mi ostala 3 žumanca od Orasnica, iskoristila sam ih ovde, znači umutila 13 žumanaca sa sa 250g šećera u prahu, pa dodala 150 g čokolade, dok količinu putera i margarina nisam menjala.

Naizmenično mazati oblande, tj. svaki fil podelite na pola, jer imate 5 oblandi...počevši od čoko fila, a odozgo premazati čokoladnom glazurom. Čokoladu otopiti na pari, pa umešati lepo  i 2 kašike ulja.

Na onoj drugoj slici gde su svi kolači na tacni, nažalost ove napolitanke nisu ovako lepe, jer su ostali oni ružniji primerci za slikanje za blog :( a u svakom slučaju podjednako su ukusni, a izgledaju inače baš ovako ☺






Limun truffle sa belom čokoladom i bademima




  • 300 g bele čokolade (koristila sam Nestlle)
  • 95 g putera
  • 60 ml slatke pavlake
  • blanširan i prosušen badem oko 50 g
  • prah šećer
  • ekstrakt limuna

Zagrejati jako pažljivo usitnjenu belu čokoladu, puter isečen na kockice i slatku pavlaku, mešajući sve vreme žicom, dok se ne napravi izjednačena glatka i sjajna smesa, pa dodati ekstrakt limuna (količina zavisi od jačine ekstrata i od vašeg ukusa). Ostaviti 15ak minuta sa strane, promešati još jednom lepo i zatvoriti posudu folijom, pa je odložiti u frižideru na minimum 4 sata da se dobro sve stegne. U međuvremenu blanširati bademe, oljuštiti ih i porsušiti, paziti da ostanu celi. Kada se smesa ohladi, vaditi kašičicom kuglice, u sredinu staviti po badem i uvaljati u prah šećer, lepo formirajući kuglicu.

Napomena: količinu badema stavila sam ovde otprilike. Nažalost, ne sećam se koliko je kuglica ispalo, kao ni koliko je badema potrebno, pogotovu što sam više od 100 g blanširala  i za neke duge đakonije (bili su mi potrebni i za jednu salatu), u svakom slučaju mislim da vam više od 50g neće  trebati.



Čoko-moka truffle




  • 300 g crne čokolade, bar 65% kakaoa
  • 300 ml slatke pavlake
  • 120 g putera
  • 100 g Menaž crne čokolade
  • kašičica-dve Nes kafe
  • papirne korpice

Slatku pavlaku pažljivo zagrejati, ne sme nikako da provri, pa je preliti preko unapred usitnjene čokolade i komadića putera i mešati sve dok  ne postane sjajna i glatka smesa. Zatim dodati kašičicu-dve rastvorene Nes kafe (kao kada mutite za nes kafu, stavite kap-dve vode, nikako ne sme biti retka, jer ćete razvodniti čokoladu sa pavlakom). Ostavite malo na sobnoj temperaturi, pa u frižider na minimum 2-3 sata da se dobro stegne.


U međuvremenu pripremite čokoladne korpice. Kako ove traffle jako omekšaju kada su na sobnoj temperaturi, smislila sam sledeću taktiku..

Rastopite Menaž čokoladu (možda će vam trebati i više od 100 g) i sipate po kašićicu čokolade u svaku korpicu, višak istresete (ono što samo ispadne nazad u šerpicu kada je okrenete naopako) i nije neophodno da čokolada ispuni sve zidove korpice, interesantnije je kada sama čokoladna koprica izgleda nepravilno.




Ostavite da se stegne, odnosno ohladi u frižideru.



Kada se smesa za truffle stegla posle min 2-3 sata, kao i čokolada  u korpicama, vadite kašičicama truffle i nežno utisnite u čoko korpice. Možete ih naraviti da izgledaju pravilno, odnosno kao kuglice, ali kako se smesa brzo opušta, od toplih ruku pogotovu, podjednako lepo izgledaju i  malo neuredno, znači formirati ih pomoću dve kašičice..

Vratite ih nazad u frižider i kada se dobro ohlade ili pred služenje, pažljivo skinite papirnate korpice.




Orasnice



Sve orasnice su divne i one u kojima se prvo belanca i šećer kuvaju na pari i one od celih jaja...mmmmm.. ali ovoga puta su ove najjednostavnije...
  • 3 belanca
  • 300 g šećera u prahu
  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g seckanih oraha
  • kašika gustina
Belanca dobro umutite sa šećerom u prahu, dodajući ga postepeno, zatim stavite gustin i mlevene orahe, dobro pažljivo izmešate varjačom/špatulom  i od nje pravite kiflice. Svaku uvaljajte u seckane orahe, slažite ih po plehu koji je obložen papirom za pečenje, sa malim razmakom jer će se raširiti, pa pecite orasnice oko 25-30 min na 150C. Ovo zavisi od rerne, u svakom slučaju jako pazite da ostanu bele. Ova dužina pečenja je po meni najoptimalnija i najbolja... hrskave su, a tope se u ustima.



Rum kugle od tostiranih oraha





  • 150 g Menaž čokolade
  • 320 g blago tostiranih, pa samlevenih oraha
  • 150 g putera
  • 250 g šećera
  • ekstrat ruma
Prvo blago i veoma pažljivo tostirate orahe u suvom tiganju ili u rerni , pa kada se prohlade sameljete malo krupnije, za to je najbolji secko. Ušpinujete šećer, dodate puter, mešate dok se ne otopi, zatim čokoladu isto tako, sklonite sa vatre, pa dodate orahe. Kada se masa malo prohladi dodate ekstrat ruma, a kada se sasvim ohladi (pazite da se masa ne presuši, onda neće moći da se veže), vadite kašićicom podjednake količine i formirate kuglice, koje možete da uvaljate u čokoladu u prahu. 


Lešnik štanglice



za donji sloj:

  • 300 g šećera
  • 200 g mlevenog keksa Petit Beurre ili već po želji
  • 120 g putera
Ušinujete šećer sa malo vode, dodate puter, a kada se otopi, dodate mleveni keks. Masu izručite u pleh veličine oko 20 x 30 cm... +/- koji cm, a koji je obložen folijom. Kada lepo poravnate, nanesete drugi (gornji) sloj.


za gornji sloj:
  • 300 g šećera
  • 260 g mleka u prahu
  • 100 g mlevenog lešnika
  • 150 g putera
Pomešate mleko u prahu sa omekšalim puterom i samlevenim lešnicima, Posebno ušpinujete šećer sa malo vode, pa njim prelijete smesu sa mlekom u prahu i lešnicima i  mutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini u ujednači semsa. Zatim lepo poravnete II sloj preko prvog.

Napomena: kada se dobro ohladi i stegne, prevrnete pažljivo kolač, skinete foliju i vratite ga u isti kalup ili stavite na neku dasku za sečenje. pa ga premažete glazurom.


za glazuru:
  • kašika šečera u prahu
  • malo seckanih lešnika
Kašiku šećera u prahu umutite sa malo vode, tek toliko da kada premažete kolač, gornji sloj bude lepljiv po kome ćete da pobacate malo seckanih lešnika. Osatviti da se ohladi i osuši.

Seći na štanglice.

Trouglići




  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 120 g crne čokolade
  • 100 g putera
  • 100 g krupnije samlevenog keksa, najbolje u secku
  • 100 g sito seckanog oraha
  • 100 g mlečne čokolade (može i crna naravno) za glazuru
  • kašika meda
Na pari skuvati 2 jaja koja su prethodno dobro umućena sa šećerom, pa dodati puter isečen na kockice, mešati dok se ne rastvori, pa u to dodati čokoladu na kockice i mešati dok se sve lepo ne sjedini u sjajnu i kompaktnu smesu. Dok je još vruće dodati seckane orahe i samleveni keks, izmešati dobro i rasporediti lepo po trouglastom kalupu, koji je oboložen providnom folijom. Preklopiti foliju sa svih strana i ostaviti kalup da prenoći u frižideru. Premazati rastopljenom mlečnom čokoladom u kojoj  je dodata kašika meda ili ukrasiti po želji.

Нема коментара:

Постави коментар